Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι το Shabby Chic;;;


 Μαλακές, παστέλ αποχρώσεις, vintage με λινό και βαμβάκι, παλιά, βαμμένα με πολλές στρώσεις έπιπλα και τριμμένα ώστε να δείχνουν φθαρμένα, να ξεχωρίζει η επιτηδευμένη φθορά και όχι φυσική. Το «Shabby Chic» είναι ένα κοκτέιλ υλικών και υφών.

Ο όρος «Shabby Chic» δεν έχει κυριολεκτική μετάφραση από τα αγγλικά, μπορεί να ερμηνευτεί ως «παλιά κομψότητα». Τον όρο αυτό είχαν επινοήσει από το αμερικανικό περιοδικό «The World of Interiors» το 1980.Οι ρίζες της προέλευσής του προέρχονται από την Αγγλία του περασμένου αιώνα με καναπέδες ντυμένους με ελαφρώς ξεθωριασμένη εμπριμέ ταπετσαρία, παλιές εικόνες στους τοίχους και τη μυρωδιά του τριαντάφυλλου. 

Προσωπικά αυτή την εικόνα δεν μπορώ να τη χρεώσω αποκλειστικά στην Αγγλία, καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αντάλλασαν ύφη και δανειζόταν χαρακτηριστικά, συνεπώς στο Shabby Chic θα δεις και το γαλλικό πύργο, τις βίλλες της Τοσκάνης και τη Μεσόγειο με την Ελλάδα παρούσα.Ο κύριος στόχος της Shabby Chic διακόσμησης είναι να δημιουργηθεί μια χαλαρή και ελαφρώς casual ατμόσφαιρα, η οποία επιτυγχάνεται με τεχνητή παλαίωση στα έπιπλα, με vintage έπιπλα, φυσικά υφάσματα και μια ποικιλία αγαπημένων αντικειμένων που κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις από ρομαντικές εποχές. 

Εξάλλου, το Shabby Chic, χαρακτηρίζεται ως ρομαντικό και θηλυκό στυλ γιατί έχει ανάγκη τα floral υφάσματα, τα δαντελωτά μαξιλάρια και πορσελάνες με τριαντάφυλλα. Ο κύριος στόχος της Shabby Chic διακόσμησης είναι να δημιουργηθεί μια χαλαρή και ελαφρώς casual ατμόσφαιρα, η οποία επιτυγχάνεται με τεχνητή παλαίωση στα έπιπλα, με vintage έπιπλα, φυσικά υφάσματα και μια ποικιλία αγαπημένων αντικειμένων που κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις από ρομαντικές εποχές. 

Πολλοί λένε πως Shabby Chic και vintage είναι το ίδιο πράγμα, το Shabby Chic αφορά μια ολοκληρωμένη πρόταση διακόσμησης, ενώ το vintage αφορά τα αντικείμενα. Το Shabby Chic χρειάζεται το vintage για να επιτευχθεί ενώ το vintage μπορεί να μπει σε κάθε χώρο σαν μία διαφορετική πρόταση, ένας χώρος Shabby Chic είναι μόνο Shabby Chic.

πηγή

2 σχόλια: