Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ποιο μαξιλάρι να αγοράσω;


Αναρωτιέστε αν το μαξιλάρι σας θα πρέπει να είναι μαλακό, γεμισμένο με φτερά ή πούπουλα χήνας ή ανατομικό. Μπορεί, πάλι, να μην αγοράζετε καινούργιο επί χρόνια ή να παίρνετε ένα στην τύχη ή, ακόμη χειρότερα, κάποιο που θα σας υποδείξει ένας πωλητής χωρίς ειδικές γνώσεις. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να αλλάζετε το μαξιλάρι σας το πολύ κάθε 2-3 χρόνια. Μετά χάνει τη φόρμα του, με αποτέλεσμα να μη στηρίζει καλά τον αυχένα και το κεφάλι. Επιπλέον, μαζεύει σκόνη και βακτηρίδια, που μπορεί να «πυροδοτήσουν» αλλεργίες. 

Όταν αποφασίσετε, λοιπόν, να το αλλάξετε, ανεξάρτητα από τις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις, θα πρέπει να αγοράσετε ένα που: 

 • Να στηρίζει τον αυχένα σας. 
 • Να κρατά το κεφάλι σας στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική σας στήλη. 
 • Να είναι φτιαγμένο από καλής ποιότητας υλικά, δεδομένου ότι έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο και βρίσκεται κοντά στις αναπνευστικές οδούς (μύτη, στόμα). 

 Οι βασικοί τύποι μαξιλαριών 

 Τα είδη των μαξιλαριών που θα βρείτε στην αγορά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το υλικό (φυσικό ή συνθετικό) που χρησιμοποιείται για το γέμισμα, το κάλυμμα που μπορεί να έχουν και το σχεδιασμό τους (ανατομικά ή απλά). Μαξιλάρια από φυσικά υλικά 

 1. Με φτερά Ή πούπουλα χήνας, βαμβάκι, φλοιό σπόρων φαγόπυρου, τρίμματα καουτσούκ και συνήθως βαμβακερό κάλυμμα Είναι πολύ μαλακά και εύκαμπτα, γιατί το υλικό που περιέχουν κινείται ελεύθερα μέσα στο κάλυμμα προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται στον αυχένα, στην πλάτη ή στη μέση χωρίς να σας πιέζουν, εξασφαλίζοντας στήριξη και άνεση. Ορισμένα από αυτά τα μαξιλάρια προσφέρουν τη δυνατότητα σε όποιον τα χρησιμοποιεί να αυξομειώνει το υλικό που περιέχουν, ανάλογα με τις ανάγκες του (π.χ. ανάλογα με το αν κοιμάται ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι). • Μην τα προτιμήσετε αν είστε αλλεργικοί. • Ελέγξτε την ύφανση του καλύμματος. Πρέπει να είναι πυκνή, για να μη βγαίνει έξω η γέμιση. 

 2. Από λάτεξ Το υλικό κατασκευής τους είναι αφρώδες, στερεοποιημένο καουτσούκ, που προκύπτει έπειτα από ειδική επεξεργασία του χυμού του καουτσουκόδεντρου. Θεωρείται 100% φυσικό προϊόν. Τα μαξιλάρια από λάτεξ είναι εύκαμπτα και διαθέτουν ομοιόμορφες ανοιχτές κυψέλες που διευκολύνουν τον αερισμό τους. Επίσης, υπάρχουν μαξιλάρια από κυψελωτό λάτεξ, με επιπλέον τρύπες σε σχήμα μολυβιού, για ακόμη καλύτερο αερισμό. • Παρόλο που το λάτεξ θεωρείται υποαλλεργικό υλικό, μπορεί να «πυροδοτήσει» αλλεργίες, λόγω των χημικών προσμείξεων που μπορεί να έχει. 


 Τα πιο οικονομικά είναι τα συνθετικά (10-30 €). Το κόστος όσων είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά διαμορφώνεται στα 35-60 €, ενώ για τα μαξιλάρια από λάτεξ ή αφρό μνήμης οι τιμές ξεκινούν από τα 40 €. Μαξιλάρια από συνθετικά υλικά 1. Από πολυεστέρα ή αφρολέξ Τα περισσότερα μαξιλάρια είναι γεμισμένα με αυτά τα συνθετικά υλικά. 

Το κάλυμμά τους είναι συνήθως βαμβακερό με πρόσμειξη συνθετικού. Είναι λιγότερο μαλακά από αυτά που φτιάχνονται με φυσικά υλικά και κρατάνε λιγότερο. 

 • Προτιμήστε τα ως λύση ανάγκης ή αν υποφέρετε από αλλεργίες. 2. Από αφρό... μνήμης Είναι ένα υλικό που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του διαστημικού προγράμματος της NASA. Ο αφρός μνήμης (memory foam) εκμηδενίζει τις πιέσεις που ασκούνται στο κεφάλι και στον αυχένα, ενώ χαλαρώνει τους μυς. Επιπλέον, επειδή είναι ελαστικός, «αγκαλιάζει» τον αυχένα και το κεφάλι, προσφέροντας άνεση στον ύπνο. Θεωρείται 100% υποαλλεργικό προϊόν. 
 • Κυκλοφορούν πολλά μαξιλάρια από αυτό το υλικό στην αγορά. Αγοράστε εκείνο που φέρει πιστοποιητικό αυθεντικότητας. Όταν αγοράζετε μαξιλάρι, προσέξτε Το ύψος Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα 8-14 εκ. είναι το ιδανικό ύψος. Την ετικέτα Πρέπει να αναγράφονται τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το μαξιλάρι, αν είναι υποαλλεργικό, καθώς και η κατασκευάστρια εταιρεία. Το είδος του καλύμματος Προτιμήστε ένα μαξιλάρι με κάλυμμα που αφαιρείται και πλένεται. Μαξιλάρια ανατομικά σχεδιασμένα Κατασκευάζονται με ειδικές προδιαγραφές, ώστε να ακολουθούν τις καμπύλες του αυχένα ή και του κεφαλιού και να προσφέρουν πλήρη στήριξη και άνεση. 
 • Αν έχετε πρόβλημα στον αυχένα, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον ορθοπεδικό σας. 


 Τελικά, τι να επιλέξω; 

 Αν δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας, και αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί τον ορθοπεδικό σας, μπορείτε ανάλογα με τη στάση που κοιμάστε να επιλέξετε: • Μαλακό και επίπεδο, αν κοιμάστε μπρούμυτα Επιτρέπει στον αυχένα και στη σπονδυλική σας στήλη να παραμένουν στην ίδια ευθεία, χωρίς να πιέζονται. • Μέτριο, αν κοιμάστε ανάσκελα Ή στο πλάι Ένα μαξιλάρι από λάτεξ ή αφρό μνήμης είναι πιο σταθερό και παρέχει στήριξη του κεφαλιού, κρατώντας το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένα.

via

1 σχόλιο: