Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Online αγορές και τι πρέπει να προσέχουμε


Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, επιζητούμε την αγορά προϊόντων σε χαμηλή τιμή χωρίς ωστόσο να θυσιάζουμε την ποιότητα. Οι on line αγορές μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς μπορούμε να βρούμε το προϊόν που αναζητούμε και να το αγοράσουμε από οποιαδήποτε γωνιά της Γης, απ’ ευθείας από τον παραγωγό και χωρίς μεσάζοντες. 

Αποτέλεσμα; Η απίστευτα χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα βρούμε στις βιτρίνες των καταστημάτων. Άλλωστε και το διαδίκτυο είναι ένα κατάστημα, το οποίο διαθέτει τεράστια βιτρίνα, με πολλά και διαφορετικά είδη, τιμές και ποιότητες του προϊόντος που αναζητούμε. 

 Τι πρέπει να προσέχουμε στις on line αγορές; 

Για την ασφαλέστερη αγορά προϊόντων μέσω διαδικτύου, επιλέγουμε τις προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες. Η κύρια διαφορά τους από τις υπόλοιπες πιστωτικές κάρτες είναι πως οφείλουμε να έχουμε το απαραίτητο ποσό μέσα στην κάρτα προτού προβούμε σε οποιαδήποτε εντολή πληρωμής. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση διαρροής των προσωπικών μας στοιχείων και του αριθμού της κάρτας, δεν μπορεί να πραγματοποιήσουν καμία αγορά πέραν του ποσού που ήδη έχουμε καταθέσει. 

Σχετικά με το προϊόν που θέλουμε να παραγγείλουμε, επιβεβαιώνουμε πως αναφέρονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του λεπτομερώς. 

Όσον αφορά το αντίτιμο της αξίας του προϊόντος που έχουμε επιλέξει, ελέγχουμε ότι αναγράφεται η τιμή του πριν και μετά το φόρο προστιθέμενης αξίας, ή άλλων φόρων και τελών που ισχύουν στη χώρα του προμηθευτή/εμπόρου που κάνουμε την αγορά, το κόστος μεταφοράς του καθώς επίσης και τυχόν λοιπές επιβαρύνσεις 

Ενημερωνόμαστε για τον τρόπο πληρωμής της παραγγελίας μας (αντικαταβολή, πιστωτική κάρτα, πληρωμή σε λογαριασμό τραπέζης) Ενημερωνόμαστε για την πολιτική της εταιρείας σχετικά με την παραγγελία και την παραλαβή του προϊόντος ή της υπηρεσίας και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον χρόνο παράδοσης του προϊόντος αλλά και στη πολιτική επιστροφής του ή εγγύησης του σε περίπτωση που αλλάξουμε γνώμη ή εντοπίσουμε κάποιο ελάττωμα. 

Φροντίζουμε τα στοιχεία της εταιρείας (τηλέφωνα, διευθύνσεις, ονοματεπώνυμα κα) να βρίσκονται εμφανώς στην ιστοσελίδα από όπου θα επιλέξουμε να κάνουμε τη συναλλαγή μας και τα διατηρούμε αποθηκευμένα σε περίπτωση που συνεργαστούμε. 

Ελέγχουμε να υπάρχει πάντα ένας τρόπος επικοινωνίας με την εταιρεία (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλέφωνο) ώστε σε περίπτωση προβλήματος να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους Αφού εντοπίσουμε τα στοιχεία του δημιουργού-ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε, αναζητάμε μέσω έρευνας στο internet για στοιχεία που θα μας εξασφαλίσουν σε ένα ποσοστό την αξιοπιστία του. Για παράδειγμα μπορούμε να εντοπίσουμε σχόλια άλλων καταναλωτών σε κάποιο ασφαλές blog που έτυχε να έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια ιστοσελίδα.

Πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε διαδικτυακής συναλλαγής επιχειρούμε να έρθουμε σε επαφή με το ηλεκτρονικό κατάστημα (τηλεφωνική κλήση, e-mail), προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για υπαρκτή και ενεργή επιχείρηση. 

Δεν πραγματοποιούμε συναλλαγές χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές (από internet cafe, καφετέριες, βιβλιοθήκες, κλπ). Θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο από προγράμματα παρακολούθησης των καταχωρήσεών μας (keyloggers) ή spywares, τα οποία μπορεί να εφαρμόζονται χωρίς καν να το γνωρίζει το προσωπικό του δημόσιου χώρου. Έτσι, μπορούν εύκολα να μας υποκλέψουν τα ευαίσθητα στοιχεία μας και να γίνουν συναλλαγές στο όνομά μας. Πάντα να κάνουμε συναλλαγές πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του ηλεκτρονικού καταστήματος και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα links από email, γιατί μπορεί να πέσουμε εύκολα θύματα απάτης. 

Πραγματοποιούμε τις πληρωμές-συναλλαγές μας μόνο σε sites που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (φαίνεται μία κλειδαριά κάτω δεξιά στον browser). Σιγουρευόμαστε ότι ο προσωπικός μας υπολογιστής έχει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πρόσφατα ενημερωμένα (firewall, antivirus, antispyware, κλπ). 

Για λόγους ασφαλείας αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας ή εκτυπώνουμε και τηρούμε αρχείο από τις αποδείξεις των διαδικτυακών μας συναλλαγών. Είναι πιθανό να φανούν χρήσιμες σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου