Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Στρώσιμο τραπεζιού


Το στρώσιμο του τραπεζιού είναι μια διαδικασία τελετουργικού χαρακτήρα. Δεν αρκεί το καλό φαγητό, πρέπει και η εικόνα του τραπεζιού να είναι αξιοπρεπής και ευχάριστη.

 Ένα επίσημο γεύμα επιβάλει αυστηρή διάταξη των σκευών στο τραπέζι, σε ένα ανεπίσημο γεύμα οι κανόνες είναι λιγότεροι και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τη φαντασία μας. Χωρίς τη θέσπιση κανόνων στο τραπέζι οι άνθρωποι θα ακολουθούσαν απλά το ένστικτό τους για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για τροφή, ο σωστός τρόπος σερβιρίσματος είναι δείγμα πολιτισμού και αξιών. 

Το 16ο αιώνα ο Ερρίκος Γ ήταν ο πρώτος Γάλλος μονάρχης που έκανε χρήση των μαχαιροπίρουνων σε όλα γεύματα του, τον 17ο αιώνα άρχισαν να δημιουργούνται σιγά σιγά τα διάφορα σκεύη φαγητού και να θεσπίζονται οι πρώτοι κανόνες για την τοποθέτησή τους στο τραπέζι. 

Οι κανόνες ακολουθούνται ακόμη και σήμερα όπως και όλες οι πραγματικές αξίες που ταξιδεύουν στο χρόνο. Γενικοί κανόνες: το πιάτο και η πετσέτα πρέπει να τοποθετείται στο κέντρο (ακριβώς μπροστά στην θέση του εκάστοτε πελάτη/καλεσμένου) και με απόσταση ενός εκατοστού από το τελείωμα του τραπεζιού. 

τα μαχαίρια πάντα από δεξιά, με την πλευρά αυτή της κοπής προς το κέντρο του κουβέρ, έτσι αποφεύγονται και τα ατυχήματα. τα πιρούνια πάντα από αριστερά και με τα ''δόντια'' προς τα πάνω το κουτάλι από τη δεξιά πλευρά του μαχαιριού τα ποτήρια του νερού τοποθετούνται πάνω από το μαχαίρι, δίπλα από τα αυτά και προς τα κάτω τοποθετούμε το ποτήρι του λευκού κρασιού. Το ποτήρι του κόκκινου τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα νοητό τρίγωνο.

1. πετσέτα φαγητού  2. μεγάλο πιάτο που χρησιμοποιείται ως σουπλά  3. πιατάκι ψωμιού  4. μαχαίρι βουτύρου  5. πιρούνι σαλάτας  6. πιρούνι κυρίως πιάτου  7.μαχαίρι κυρίως πιάτου  8. μαχαίρι σαλάτας  9. κουτάλι σούπας  10. κουτάλι επιδορπίου  11. πιρούνι επιδορπίου 12. ποτήρι νερού  13. ποτήρι κόκκινου κρασιού  14.ποτήρι λευκού κρασιού


πηγή

2 σχόλια: