Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Επιλέξτε χρώματα για το σπίτι σας με τη βοήθεια του Feng Shui

Με τα χρώματα εκφραζόμαστε και περιγράφουμε τα συναισθήματά μας. Σχεδόν όλοι έχουμε ένα
αγαπημένο χρώμα. Διαισθητικά, ανάλογα με τη διάθεσή μας, διαλέγουμε αγαπημένα χρώματα για το ντύσιμο, τα έπιπλα, τους τοίχους του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου μας.

Σας αρέσει πιο πολύ το πράσινο, το μπλε ή το πορτοκαλί; Λατρεύετε το ροζ ή το κίτρινο; Τα χρώματα εκπέμπουν σήματα στον εγκέφαλό μας και κύματα που επηρεάζουν την ισορροπία του σώματός μας. Ανάλογα με το ποια ενέργεια μας λείπει, υποσυνείδητα διαλέγουμε και ένα συγκεκριμένο χρώμα. Έτσι, κάποιος που θέλει ηρεμία, σε περίοδο στρες, θα προτιμήσει το μπλε χρώμα. Κάποιος που είναι φοβισμένος θα διαλέξει το πράσινο για να ισορροπήσει. Βέβαια, λειτουργεί και αντίστροφα.

Αντί να διαλέξουμε το χρώμα που θα μας βοηθήσει, πολλές φορές διαλέγουμε το χρώμα που θα εξωτερικεύσει το πώς νιώθουμε. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί έφηβοι και νέοι διαλέγουν το μαύρο χρώμα για τα ρούχα, τα παπούτσια, τις σχολικές τσάντες ή το μέικ απ τους. Νιώθουν χαμένοι, μπερδεμένοι και το δείχνουν με αυτό τον τρόπο.

Επιλέξτε χρώματα για το σπίτι σας με τη βοήθεια του Feng Shui

Η χρήση των χρωμάτων
Αν γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα χρώματα, τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Αυτό είναι μια σημαντική βοήθεια στο Feng Shui. Έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και τη διάθεσή μας μέσα στην καθημερινότητα.

Το Feng Shui χρησιμοποιεί τα πέντε στοιχεία και τις οκτώ κατευθύνσεις για τη χρήση των χρωμάτων. Ανάλογα με πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε την ενέργεια στο χώρο ή να τη μαγνητίσουμε, χρησιμοποιούμε τα χρώματα για να την ενισχύσουμε, να την απαλύνουμε ή να τη διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα. Όσο πιο έντονο είναι ένα χρώμα, τόσο μικρότερη ποσότητα χρειαζόμαστε για να είναι αποτελεσματικό. Εάν όμως ένα χρώμα σας δυσαρεστεί, ανεξάρτητα από το πόσο καλά λόγια γράφουμε γι’ αυτό, απλώς μην το χρησιμοποιήσετε.
Τα χρώματα μπορούν να μας δημιουργήσουν παιχνιδιάρικη διάθεση (κόκκινο, πορτοκαλί), να μας βοηθήσουν στη συγκέντρωση (κίτρινο), να μας χαρίσουν γαλήνη και ηρεμία (βιολετί), να μας ανοίξουν την όρεξη (κόκκινο), να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλά (μπλε) ή να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας (μπλε ανοιχτό).

Με τα χρώματα μπορούμε να αλλάξουμε το χώρο μας. Για παράδειγμα, τα σκούρα χρώματα δίνουν βαρύτητα σε ένα χώρο, μια τάση πολυτέλειας, επισημότητας και ποιότητας, αλλά είναι επίφοβα για μικρούς χώρους, καθώς τους μικραίνουν και τους στενεύουν. Τα ανοιχτά χρώματα μεγαλώνουν, δίνουν διαύγεια και καθαρότητα στο χώρο και τον κάνουν πιο δροσερό και ανάλαφρο. Ένα έντονο πάτωμα και ανοιχτόχρωμοι τοίχοι μεγαλώνουν και ψηλώνουν το χώρο. Αισθανόμαστε ότι είμαστε γειωμένοι και ασφαλείς. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους τοίχους αλλά και για τα είδη διακόσμησης, όπως υφάσματα, έπιπλα, ταπετσαρίες, αντικείμενα. με, να την απαλύνουμε ή να τη διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα. Όσο πιο έντονο είναι ένα χρώμα, τόσο μικρότερη ποσότητα χρειαζόμαστε για να είναι αποτελεσματικό. Εάν όμως ένα χρώμα σας δυσαρεστεί, ανεξάρτητα από το πόσο καλά λόγια γράφουμε γι’ αυτό, απλώς μην το χρησιμοποιήσετε. Τα χρώματα μπορούν να μας δημιουργήσουν παιχνιδιάρικη διάθεση (κόκκινο, πορτοκαλί), να μας βοηθήσουν στη συγκέντρωση (κίτρινο), να μας χαρίσουν γαλήνη και ηρεμία (βιολετί), να μας ανοίξουν την όρεξη (κόκκινο), να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλά (μπλε) ή να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας (μπλε ανοιχτό).

Ιδιότητες των χρωμάτων
Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο αγαπημένα χρώματα αναλυτικά:
Το κίτρινο είναι το χρώμα της καλής διάθεσης. Ανεβάζει τη ζωτικότητά μας και μας ζεσταίνει. Είναι το χρώμα της επικοινωνίας, ενώ παράλληλα μας δίνει και τη δύναμη να συγκεντρωθούμε. Είναι ιδανικό για γραφείο και για παιδικό δωμάτιο, ειδικά αν το μικρό μας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο διάβασμα. Δίνει στα δωμάτια φρεσκάδα και ζωντάνια. Με κίτρινο γίνονται οι σκέψεις πιο εύκολες και οι λύσεις έρχονται πιο γρήγορα.

Το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης και του πάθους. Είναι το πιο δυναμικό, αλλά μπορεί να γίνει και το πιο επιθετικό χρώμα. Το πολύ κόκκινο δημιουργεί στρες και θυμό. Οι χώροι στενεύουν επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούμε πολύ κόκκινο. Γι’ αυτόν το λόγο χρησιμοποιήστε το με προσοχή, σε μικρή ποσότητα και όχι σε πολύ μικρούς χώρους.
Το μπλε είναι το χρώμα της ηρεμίας, της χαλάρωσης και της σταθερότητας. Είναι το χρώμα της ειρήνης και της εμπιστοσύνης. Μας βοηθάει να πραγματοποιούμε οράματα και επιθυμίες. Η διαίσθησή μας αναπτύσσεται κοιτάζοντας το μπλε χρώμα. Χρησιμοποιείται σε χώρους για να χαλαρώσει νευρικά άτομα, να μειώσει την πίεση και τις ταχυκαρδίες. Αν τα παιδιά σας φοβούνται και νιώθουν ανασφάλεια, βάλτε το μπλε στο δωμάτιό τους.

Το πράσινο είναι μίξη του μπλε και του κίτρινου. Ένα χρώμα ηρεμίας αλλά και ελπίδας. Αναζωογονεί και βοηθάει τη δημιουργικότητα. Είναι το χρώμα της έμπνευσης. Αν είστε καλλιτεχνική φύση και νιώθετε ότι έχετε έλλειψη έμπνευσης, ντυθείτε στα πράσινα ή κρεμάστε απέναντι από το γραφείο σας κάτι σε πράσινο χρώμα. Το πορτοκαλί μας κάνει χαρούμενους και ενεργητικούς. Ζεσταίνει και μεγαλώνει κρύους και σκοτεινούς (λόγω έλλειψης φυσικού φωτισμού) χώρους. Είναι το χρώμα της αισιοδοξίας. Χρησιμοποιήστε το σε χώρους όπου οι άνθρωποι πάσχουν ή κινδυνεύουν από κατάθλιψη.

Το ροζ ενώνει την αγνότητα του λευκού με τη δύναμη του κόκκινου. Είναι το χρώμα της αγνής αγάπης και του πρώτου έρωτα. Μας βοηθάει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Μας κάνει πιο ρομαντικούς αλλά μπορεί να μας κάνει και πιο ανώριμους. Το καφέ ενισχύει τα συναισθήματα της σταθερότητας και της ασφάλειας. Έχει θετικές επιδράσεις σε φωτεινά δωμάτια.

Ποτέ μην υπερβάλλετε με ένα χρώμα. Το πολύ μπορεί να μη φέρει τα αποτελέσματα που θέλετε. Μέτρον άριστον και στα χρώματα, λοιπόν. Ένα χρώμα, ακόμη και μικρές δόσεις, αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.



Ειρήνη Σπανέλη
Master Σύμβουλος Feng Shui

2 σχόλια: