Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τι πρέπει να ξέρω πριν αγοράσω μια ταπετσαρία;


Ποιο είδος ταπετσαρίας να επιλέξω; 

 Δεν παίζει ρόλο μόνο το σχέδιο, αλλά και το υλικό. Ενημερωθείτε για τα είδη που υπάρχουν στην αγορά και διαλέξτε την ιδανική για το χώρο σας. 

 - Χάρτινες: Είναι οι πιο διαδεδομένες και διατίθενται σε χιλιάδες μοτίβα και αποχρώσεις. Έτσι, μπορείτε να βρείτε εκείνη που σας ταιριάζει. Αν προσπαθήσετε να τις τοποθετήσετε μόνοι, ίσως δυσκολευτείτε γιατί το χαρτί ζαρώνει πολύ εύκολα όταν το κολλάτε στον τοίχο ή κάνει μικρές φουσκάλες από το κενό αέρος που δημιουργείται ανάμεσα στον τοίχο και την ταπετσαρία.

 - Βινυλίου: Θα τις βρείτε σε ό,τι χρώμα θέλετε, με σχέδια ή μονόχρωμες. Είναι η πιο απλή επιλογή, αφού τοποθετούνται και καθαρίζονται εύκολα. Επιπλέον αφαιρούνται γρήγορα, χωρίς κόπο. 

- Αλουμινίου: Είναι επικαλυμμένες με μια λεπτή, ελαστική μεταλλική ταινία. Αυτές οι ταπετσαρίες θα φωτίσουν κάθε χώρο, γι' αυτό και είναι ιδανικές για δωμάτια βορινά ή για όσα δεν έχουν πολλά παράθυρα. Θέλουν μεγάλη προσοχή στην τοποθέτησή τους. Αν ο τοίχος έχει ατέλειες στο σοβάτισμα ή δεν είναι απόλυτα ίσιος, καλύτερα να τις αποφύγετε γιατί θα τονίσουν ακόμα πιο πολύ τις ατέλειές του. 

 - Με ξύλινο εφέ: Δημιουργούνται από φυτικές ίνες. Είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και περίπλοκες ταπετσαρίες. Από τη μια θεωρούνται οι πιο κομψές, από την άλλη όμως αντανακλούν εν μέρει το φως. Είναι η καλύτερη επιλογή για τοίχους που έχουν ατέλειες. Τοποθετήστε τες με καθαρή κόλλα. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ νερό για να τις καθαρίσετε. 

 - Υφασμάτινες: Είναι συνήθως φτιαγμένες με κλωστές και αυτό δυσκολεύει τον καθαρισμό τους. Παρ' όλα αυτά, είναι εύκολες στην τοποθέτηση γιατί είναι πιο βαριές και δεν τσαλακώνουν, ούτε κάνουν ζάρες, όπως οι χάρτινες.

 - Ανάγλυφες: Έχουν σε όλη την επιφάνειά τους ανάγλυφο μοτίβο, που δίνει κομψό και επίσημο χαρακτήρα στο χώρο. Το μειονέκτημά τους είναι ότι φθείρονται πολύ εύκολα και είναι δύσκολο να καθαριστούν. 

 DO'S & DONT'S

 - Για μεγαλύτερη ευκολία, προτιμήστε ταπετσαρίες που ήδη έχουν κόλλα. Πρώτον είναι πιο ανθεκτικές και δεύτερον δεν δημιουργούν φυσαλίδες κατά την τοποθέτησή τους. 

 - Πριν αγοράσετε την ταπετσαρία, μετρήστε το πλάτος και το μήκος του τοίχου σας. Και φυσικά προμηθευτείτε ένα επιπλέον ρολό από όσα χρειάζεστε, ώστε να μην έχετε πρόβλημα αν σκιστεί ή ζαρώσει πάνω στην προσπάθειά σας να την κολλήσετε.

 - Αγοράστε τις ταπετσαρίες εκείνες που στο πίσω μέρος του περιτυλίγματός τους αναγράφεται ότι μπορούν να ξεκολλήσουν από τους τοίχους με ευκολία. Οι συγκεκριμένες αφαιρούνται μόνο με νερό και σαπούνι. 

 - Μην ντύνετε όλους τους τοίχους σε χώρους με λίγα τετραγωνικά, γιατί θα δείχνουν ακόμα μικρότεροι. 


 - Αποφύγετε να βάλετε ταπετσαρία αλουμινίου (γυαλιστερή και με μεταλλικό χρώμα) σε επιφάνειες που βλέπουν σε ανατολικά παράθυρα γιατί το φως από τις ακτίνες του ήλιου θα αντανακλάται πάνω τους και θα σας ενοχλεί.

 - Μην αποπειραθείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας μια ταπετσαρία με περίτεχνα σχέδια. Όσο και αν σας φαίνεται απλό, στην πράξη δεν είναι. Αν δεν έχετε εμπειρία, καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. 


 ΠΩΣ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΜΙΑ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ; 

 Οι καινούριες ταπετσαρίες κυρίως είναι από βινύλιο και αυτό βοηθά να ξεκολλούν αμέσως από τον τοίχο. Για όσες είναι από άλλο υλικό και δεν βγαίνουν εύκολα, χρησιμοποιήστε μια φαρδιά σπάτουλα και υγρό πιάτων. 

Αρχικά καλύψτε το πάτωμα με εφημερίδες. Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και απορρυπαντικό. Με ένα κοπίδι ανοίξτε μικρές τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ταπετσαρίας. Αυτό θα βοηθήσει να ποτίσει η ταπετσαρία με το υγρό και να γίνει πιο εύκολα η αφαίρεση της. Χρησιμοποιήστε ψεκαστήρα πίεσης ή σφουγγάρι, για να εφαρμόσετε το μείγμα του νερού με το σαπούνι στον τοίχο. 

Ποτίστε την επιφάνεια μέχρι να μουλιάσει. «Ξεφλουδίστε» την ταπετσαρία με ένα μαχαίρι. Προσέχετε να μην καταστρέψετε τον τοίχο σας και με λεπτές και ήρεμες κινήσεις αφαιρέστε απλώς το χαρτί και τα υπολείμματά του. Τρίψτε τον τοίχο με το σφουγγάρι δυνατά και μετά, με ένα πανί, ξεπλύντε με καθαρό νερό. Αφήστε τον τοίχο να στεγνώσει τελείως.


πηγή

2 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν όταν τις βλέπω, αλλά δε θα τολμούσα με τίποτα να περάσω ταπετσαρία μόνη μου... μου φαίνεται απίστευτα απαιτητικό και δύσκολο!! Καλό απόγευμα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε μικρές επιφάνειες είναι σχετικά εύκολο, ειδικά όταν η ταπετσαρία δεν είναι χάρτινη. αλλά για όλες τις δουλειές καλό είναι να συμβουλεύεσαι τον ειδικό! καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή