Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Pop art: Η χαρά της ζωής


Ανατρεπτικό, γεμάτο χρώμα, αγαπά το χιούμορ και το εφήμερο. Η δεκαετία του '60 θα είναι εδώ και θα μείνει για πάντα Η τάση που ανάδειξε την καθημερινότητα και της έδωσε λάμψη, φόρμα και χρώμα. 

Η ποπ αρτ κάνει το χώρο να χαμογελά, να μοιάζει έτοιμος για πάρτι και να μεταδίδει αισιοδοξία. Απογειώνει τις καμπύλες, τα φωτεινά χρώματα, τις φουσκωτές κατασκευές και τα έπιπλα που διπλώνουν και στοιβάζονται. 

 Θέση στο στιλ αυτό έχουν τα αντικείμενα μιας χρήσης, το ίδιο και το pvc και οι blow chairs. Πρωταγωνιστής του στιλ, το πλαστικό, στα τραπεζάκια, στις καρέκλες και στα αντικείμενα. Το ξύλο, όπου υπάρχει, είναι βαμμένο έντονα και έχει καμπύλες. Οι επενδύσεις στους τοίχους και τους καναπέδες θέλουν ταπετσαρίες με έντονους χρωματικούς συνδυασμούς και σχήματα που φτάνουν στα όρια της ψυχεδέλειας. 

Αυτό που δεν έχει σίγουρα ένας ποπ χώρος είναι η ομοιομορφία και η πειθαρχία. Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται και τα πάντα είναι κομμάτια που ξαφνιάζουν. Όλα είναι διαφορετικά σε χρώμα, σε φόρμα, σε υλικό, έστω κι αν είναι συγκεντρωμένα σε ένα μόνο δωμάτιο. 

Παρόλη την ανομοιομορφία και την εκκεντρικότητά τους, συνυπάρχουν αρμονικά, αφού ταιριάζουν τέλεια στο χαρακτήρα. Το ποπ ήταν η έκρηξη που έγινε τη δεκαετία του ’60, εξαπλώθηκε αμέσως σε όλο τον κόσμο και έδωσε δόξα σε καλλιτέχνες όπως ο Andy Warchol, ο Lichtestain, ο Tom Veselman, που ανέδειξαν το στιλ. 

 Τα μανταλάκια, τα κονσερβοκούτια και τα tapperware απέκτησαν νέες φόρμες και κατέκτησαν κάθε νοικοκυριό κάνοντας το ψώνισμα χαρούμενη διαδικασία. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται και σχεδιαστές όπως ο Stefano Giovanonni, οι αδελφοί Campana, ο Fabio Novembre, ο Karim Rashid, δημιουργούν για την ποπ αρτ και μας θυμίζουν ότι η ζωή θέλει καλοπέραση.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου