Το minimal στυλ για την διακόσμηση του σπιτιού μας ίσως αποτελεί την πιο γνωστή τάση διακόσμησης αλλά συνάμα και την πιο δύσκολη να εφαρμοστεί 100% στην καθημερινότητα του σπιτιού μας.
Όταν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο στυλ καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας την φράση «less is more” δηλαδή όσο λιγότερα κάνουμε για την διακόσμηση του χώρου μας τόσο πιο πιθανό είναι να επιτύχουμε μια minimal εμφάνιση. Γενικότερα το minimal στυλ είναι συνώνυμο της απλότητας και της λιτότητας, ενώ απουσιάζουν οι υπερβολές και οι περίτεχνοι συνδυασμοί στο χώρο.
Τα έπιπλα μας τα χαρακτηρίζει η απλότητα και οι καθαρές γραμμές χωρίς περίτεχνα τελειώματα και διακοσμητικά στοιχεία. Με την ανάλογη λογική επιλέγονται και τα υφάσματα που ντύνουν τα έπιπλα αλλά και το υπόλοιπο χώρο, υφάσματα χωρίς στοιχεία πολυτέλειας και σύνθετη σύσταση.
Επίσης και οι χρωματικοί συνδυασμοί κινούνται στο ίδιο πλαίσιο απλότητας με κυρίαρχο στοιχείο τα μονόχρωμα υφάσματα ή τις κοντινές αποχρώσεις των χρωμάτων. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όταν ακούμε την λέξη minimal στο μυαλό μας έρχεται αυτομάτως ένας χώρος όπου κυριαρχεί το λευκό χρώμα, άρα ουσιαστικά ξεχνάμε εμπριμέ και λουλουδάτα υφάσματα. Επιπλέον από τον χώρο αυτό απουσιάζουν τα πολλά διακοσμητικά αφού οι επιλογές προσανατολίζονται σε επιλεγμένα προσεχτικά κομμάτια διακόσμησης, τόσα ώστε απλά να υπάρχουν στο χώρο και να μην αλλοιώνουν την αφαιρετική εικόνα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Το minimal στυλ διακοσμητικά παραπέμπει σε ανατολικές κουλτούρες όπως είναι η ιαπωνική, ειδικά στην παραδοσιακή μορφή της, όπου εκεί όντως ένα δωμάτιο αποτελείται από τα στοιχειώδη έπιπλα, φτιαγμένα από φυσικά υλικά και με σκοπό απλά να καλύπτουν τις ανάγκες για τις οποίες φτιάχτηκαν. ‘Έτσι και στις σκανδιναβικές χώρες θα δούμε κάτι αντίστοιχο στην διακόσμηση με κυρίαρχο το λευκό χρώμα και τις απλές φόρμες στα έπιπλα. Βέβαια μιλώντας σε ρεαλιστική βάση ίσως τελικά το minimal στυλ στην απόλυτη μορφή του να μην είναι το πιο ταιριαστό για έναν μεσογειακό λαό με διαφορετική νοοτροπία και συνήθειες από αυτή των Ιαπώνων ή των Σουηδών.
Εξάλλου ένας τέτοιος χώρος εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί απρόσωπος, απόμακρος ακόμα και βαρετός και να μην αποτελεί μια ενδεδειγμένη λύση για ένα σπίτι στο οποίο καλούμαστε να περάσουμε την καθημερινότητα μας. Το θέμα πάντα με όλες τις τάσεις που κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια είναι να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες και το προσωπικό μας γούστο. Έτσι το minimal σαν τάση είναι ένας καλό μπούσουλας για να πετύχουμε ένα κομψό και ισορροπημένο αποτέλεσμα χωρίς υπερβολές στον χώρο μας.
Για παράδειγμα αν έχουμε έναν καναπέ με βελούδινο κάλυμμα σε βαθύ κόκκινο χρώμα και με ξύλινο σκαλιστό το υπόλοιπο σώμα του, για να έχουμε ένα minimal και κομψό αποτέλεσμα πρέπει να κρατήσουμε ένα απλό ύφος στον υπόλοιπο χώρο, επιλέγοντας μονόχρωμες λευκές κουρτίνες, λευκούς τοίχους και ένα ξύλινο τραπεζάκι όσο το δυνατόν σε πιο απλή γραμμή. Επίσης αν είστε λάτρης της ταπετσαρίας στο τοίχο αλλά δεν ξέρατε πως να την εντάξετε στη διακόσμηση του χώρου σας ώστε να έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, οι κατευθύνσεις που σας δίνει το minimal στυλ είναι η απάντηση που ψάχνετε.
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν το minimal στυλ διακόσμησης από την μια σας δίνει την δυνατότητα να αναδείξετε την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα κάποιων συγκεκριμένων επίπλων και διακοσμητικών στοιχείων αλλά από την άλλη να έχετε έναν κομψό και αρμονικό χώρο.
via
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου